Nederlands pluimveemuseum blijft kuikens misbruiken voor vermaak

Facebook

Omdat er bij het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld altijd een broedmachine staat waar kuikens uitgebroed worden en die kinderen mogen knuffelen hebben wij hen ook een brandbrief gestuurd over het niet verantwoord omgaan met kuikens. De eerste reactie was hoopvol omdat men onze brief in een bestuursvergadering zou bespreken. Helaas blijkt uit de reactie van het bestuur dat zij onze argumentatie niet echt begrepen heeft.

Zo schrijft het bestuur dat zij geen verkeerd beeld willen meegeven aan ouders en kinderen hoe we met onze dieren moeten omgaan. Maar onder het mom van het in stand houden van oud Hollandse rassen, en de bezoekers en zeker de kinderen die zij willen laten zien hoe kuikens geboren worden, moeten zij wel eieren uitbroeden onder een broedmachine en kuikens grootbrengen. Volgens het bestuur weten veel kinderen niet waar de kuikens vandaan komen en zijn zij bang om ze aan te raken. Het geboren te zien worden van kuikens om ze daarna na 4 dagen te mogen vastpakken is volgens het bestuur de uitkomst. Ook hier weer het veelgehoorde excuus dat de kuikens niet als knuffeldier zouden worden ingezet maar meer om onze jeugdige bezoekers te informeren van “ei tot kip”.

Wij vragen ons af of ze de kinderen dan ook informeren over het hele plaatje van kip tot ei? Laten ze de bezoekers en de kinderen van de kippenklas ook de beelden zien hoe kuikens in de industrie gesekst worden en daarna levend vermalen of vergast? En wat gebeurt er met die telkens uitgebroede hanenkuikens in het pluimveemuseum? Laten ze dat ook zien? Want die gaan echt geen mooi lang leven tegemoet bij de kinderen van de kinderkippenclub, hobbyhouders en andere gegadigden zoals het bestuur in haar brief ons probeert gerust te stellen.