GroenRijk misbruikt kuikens onder mom van verduurzaming

Facebook

Naar aanleiding van onze brandbrief heeft het hoofdkantoor van tuincentra GroenRijk een persbericht uitgegeven waarin zij suggereren dat zij de kuikens niet voor vermaak hebben maar vanwege de verduurzaming.

Volgens het bericht “speelt GroenRijk door het aandacht vestigen op deze dieren in op een actuele ontwikkeling die inhoudt dat mensen willen bijdragen aan de verduurzaming van de voedselketen door deze drastisch in te korten. Dat doen zij – juist ook omdat dit niet alleen in een tuin kan maar ook op een balkon – door het houden van een moederkloek met kuikens die, naast het reguliere voer, de dagelijkse etensresten krijgen. Kippen en kuikens zijn daar dol op én de etensresten belanden niet meer in het afval circuit. Uit onderzoek blijkt dat de 47 kilo etensresten die wij mensen per persoon jaarlijks weggooien, een uitstekende aanvulling zijn op het menu van een kip om deze op die manier een gelukkig leven te hebben”, aldus GroenRijk.

Je kunt moeilijk van een verantwoorde ontwikkeling spreken als je aanraad om kippen op een balkon te houden. Op een balkon kunnen de kippen hun natuurlijk gedrag niet voldoende uiten. Ook schrijft Groenrijk niets over het feit dat meer dan de helft van de kuikens haan is en afgemaakt wordt. Ook door de fokker die de meeste eieren uit laat broeden door broedmachines. Behalve afval verwerken hebben kippen ook andere zorg nodig. Door al dat afval kunnen ze ook ziek worden. Behalve het eitje krijgen mensen net zoals andere dieren er ook de dierenartskosten bij.

Bovendien zaten in het filiaal in Den Bosch twee kuikens alleen en helemaal niet samen met een moederkloek zoals GroenRijk suggereert in haar persbericht. Het woord verduurzaming wordt helaas weer eens flink misbruikt. Jammer dat GroenRijk niet het lef heeft om inhoudelijk op het dierenleed in te gaan en nu het kuikenmisbruik onder het mom van de duurzaamheid schoon praat.